Nuo kada keičiamos padangos – Žieminės, Vasarinės, Universalios

Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių su sezoniniais klimato pokyčiais, padangų keitimas yra būtina ir teisėsaugos reguliuojama bei kontroliuojama procedūra, siekiant užtikrinti saugumą keliuose. Vasarinės ar žieminės padangos turi būti keičiamos laiku, atsižvelgiant į sezoną, tam, kad būtų užtikrintas geras sukibimas su kelio danga ir sumažinta avarijų rizika. Beepunkt.lt specialistai aptars ir primins, kada Lietuvoje keičiamos žieminės ir vasarinės padangos, kokios pasekmės laukia taisyklių pažeidėjų, kaip į tokius pažeidimus reaguoja draudikai ir kokios gali būti pasekmės dėl netinkamo padangų naudojimo.

Nuo kada keičiamos padangos – Vasarinės, Žieminės, Universalios

Žieminės padangos keičiamos -  nuo kada

Lietuvoje žieminės padangos privalomos nuo lapkričio 10 d. iki balandžio 1 d. Šiuo laikotarpiu vairuotojai privalo naudoti žiemines padangas arba universalias padangas, kurios atitinka žiemos sąlygoms keliamus reikalavimus. Pagal Lietuvos įstatymus, žieminės padangos turi būti paženklintos M+S (Mud and Snow) simboliu, kuris nurodo, kad padanga yra pritaikyta žiemos sąlygoms.

Žieminės padangos automobiliams yra skirtos važiuoti esant šaltam orui, ledui, sniegui ir šlapiam keliui. Jų gumos sudėtis išlieka lanksti net ir žemose temperatūrose, o protektoriaus raštas užtikrina gerą sukibimą su slidžia danga. Vairavimas be žieminių padangų žiemą yra pavojingas ne tik vairuotojui, bet ir kitiems eismo dalyviams.

Naudinga pasidomėti:

·       Padangų žymėjimas;

·       Padangos keturračiams;

·       Padangos sunkvežimiams;

Vasarinės padangos keičiamos – nuo kada

Vasarinės padangos yra naudojamos nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 10 d. Šiuo laikotarpiu vairuotojai privalo naudoti vasarines arba universalias padangas, atitinkančias vasaros sezono reikalavimus. Padangos vasarai yra sukurtos taip, kad užtikrintų gerą sukibimą su kelio danga šiltuoju metų laiku, kai oro temperatūra yra aukštesnė +7, o keliai sausi ar drėgni.

Vasarinių padangų protektoriaus raštas yra skirtas greitai pašalinti vandenį iš kontakto su kelio danga, taip sumažinant akvaplanavimo riziką. Be to, vasarinės padangos yra pagamintos iš kietesnės gumos mišinio, kuris esant aukštai temperatūrai užtikrina stabilumą ir gerą sukibimą su kelio danga.

Universalinės padangos keičiamos – nuo kada

Kai kurie vairuotojai renkasi universalias padangas, kurios gali būti naudojamos tiek žiemą, tiek vasarą. Nors tai gali atrodyti kaip patogus sprendimas, reikia nepamiršti, kad universalios padangos nėra optimalios nei žiemą, nei vasarą. Jos yra kompromisas tarp žieminių ir vasarinių padangų, todėl jų sukibimo ir stabilumo savybės nėra tokios geros, kaip specializuotų padangų.

Pasekmės už padangų keitimo taisyklių pažeidimus

Vairavimas su netinkamomis padangomis, nepriklausomai nuo sezono, gali turėti rimtų pasekmių. Lietuvoje už padangų keitimo taisyklių nesilaikymą gali būti taikomos įvairios sankcijos.

Baudos

Lietuvoje Kelių eismo taisyklės (KET) numato baudas vairuotojams, kurie nesilaiko padangų keitimo taisyklių. Jei vairuotojas žiemos metu vairuoja transporto priemonę su vasarinėmis padangomis, jam gali būti skiriama bauda nuo 30 iki 40 eurų. Ši bauda gali atrodyti nedidelė, tačiau tai yra tik viena iš galimų sankcijų. Be to, jei dėl netinkamų padangų kiltų avarija, pasekmės gali būti daug rimtesnės.

Techninės apžiūros praradimas

Jei transporto priemonė yra naudojama su netinkamomis padangomis, techninės apžiūros metu tai gali būti vertinama kaip rimtas trūkumas. Tokiu atveju automobilis gali nepraeiti techninės apžiūros, kol trūkumas nebus pašalintas. Tai gali sukelti papildomų išlaidų ir laiko praradimą.

Kiti eismo pažeidimai

Važiuojant su netinkamomis padangomis, vairuotojas gali padaryti ir kitų eismo taisyklių pažeidimų. Pavyzdžiui, žiemą su vasarinėmis padangomis padidėja rizika prarasti automobilio kontrolę, ypač esant slidžiai kelio dangai. Tai gali sukelti avarijas, kurių metu gali būti sužeisti žmonės ar padaryta žala turtui. Tokiu atveju vairuotojas gali būti atsakingas už visus padarytus nuostolius.

Draudikų požiūris į pažeidimus

Vairuotojai, nesilaikantys padangų keitimo taisyklių, gali susidurti su draudimo kompanijų problemomis. Draudikai yra labai atidūs, kai kalbama apie taisyklių pažeidimus, nes tai tiesiogiai susiję su rizika, kurią jie prisiima draudžiant vairuotoją.

Draudimo išmokos sumažinimas ar atsisakymas

Jei avarija įvyksta dėl to, kad transporto priemonė buvo aprūpinta netinkamomis padangomis, draudimo kompanija gali atsisakyti mokėti draudimo išmoką arba ją sumažinti. Draudikų nuomone, vairuotojas, nesilaikęs padangų keitimo taisyklių, padidino avarijos riziką, todėl atsakomybė tenka jam. Tai reiškia, kad vairuotojas gali likti be draudimo išmokos, nors kitaip jis būtų ją gavęs.

Civilinės atsakomybės draudimo atvejai

Jei dėl netinkamų padangų sukelta avarija ir dėl to nukentėjo kiti eismo dalyviai, draudimo kompanija gali padengti žalą nukentėjusiems, tačiau vėliau gali pareikalauti vairuotojo padengti dalį ar visą išmokėtą sumą. Tai vadinama draudimo regresu. Tokiu būdu draudimo kompanijos apsisaugo nuo rizikų, susijusių su neatsakingu vairuotojų elgesiu.

Pasekmės dėl netinkamo padangų naudojimo

Naudojant netinkamas padangas, gali kilti daug rimtų pasekmių, kurios ne tik padidina avarijų riziką, bet ir sukelia papildomų finansinių nuostolių.

Padidėjusi avarijų rizika

Netinkamos padangos, ypač žiemos metu, gali stipriai sumažinti automobilio valdymą, stabdymo kelią ir stabilumą ant kelio. Tai ypač pavojinga esant slidžiai kelio dangai. Jei vairuotojas neturi pakankamos kontrolės, avarija tampa labai tikėtina. Tai ne tik kelia grėsmę pačiam vairuotojui, bet ir kitiems eismo dalyviams.

Padidėję degalų sąnaudos ir padangų nusidėvėjimas

Netinkamos padangos gali padidinti degalų sąnaudas ir greičiau nusidėvėti. Pavyzdžiui, vasarinės padangos žiemą gali greitai susidėvėti dėl kietos gumos, o žieminės padangos vasarą gali perkaisti, dėl ko jų protektorius greitai nusitrina. Tai reiškia, kad padangos tarnaus trumpiau, ir vairuotojui teks jas greičiau pakeisti, kas yra papildomos išlaidos.

Sumažėjęs komfortas ir saugumas

Netinkamos padangos taip pat gali sumažinti vairavimo komfortą. Pavyzdžiui, žieminės padangos vasarą gali sukelti didesnį triukšmą ir mažesnį komfortą, nes jų gumos mišinys yra minkštesnis ir mažiau atsparus aukštoms temperatūroms. Tai gali sukelti ne tik diskomfortą, bet ir didesnį pavojų.

Kada keičiamos padangos - apibendrinimas

Taigi, padangų automobiliui keitimas laiku yra ne tik teisinė, bet ir moralinė atsakomybė, siekiant užtikrinti saugumą keliuose. Lietuvoje žieminės padangos privalomos nuo lapkričio 10 d. iki balandžio 1 d., o vasarinės – nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 10 d. Laiku nekeičiant padangų, vairuotojai rizikuoja ne tik sulaukti baudų, bet ir savo bei kitų eismo dalyvių saugumu. Be to, draudikai gali sumažinti arba visai atsisakyti išmokėti draudimo išmokas, jei auto įvykis įvyksta dėl netinkamų padangų naudojimo. Todėl svarbu laikytis padangų keitimo taisyklių ir rūpintis savo bei kitų saugumu kelyje.

Likite saugūs bet kokiomis oro sąlygomis naudodami tinkamas automobilio padangas – Beepunkt.lt

Comments (0)

Prekės pridėtos į norų sąrašą
Prekė pridėta palyginimui

Siekiant pagerinti jūsų naršymo kokybę, šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su slapukų įrašymu. Daugiau apie slapukus ir kaip jų atsisakyti skaitykite privatumo pranešime. Privatumo pranešimas